Privacy Instellingen
Cookies:
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

In Dagblad TC Tubantia stond zaterdag 29 maart een artikel “Google hoort en ziet alles” In het artikel in Tubantia gaf Herman Stil aan dat door de overname van Double Click door Google de internetgebruikers hun privacy kwijt raken. Dit komt omdat beide bedrijven meten wat iemand op Internet doet. De combinatie van deze gegevens zouden kunnen leiden tot grote privacy issues. Hierin waren enkele onjuistheden op te merken over met name het gebruik van cookies.

Wat is er precies aan de hand?

Double Click is een bedrijf dat door middel van een third party cookie niet alleen bijhoudt wat u op deze bepaalde website doet, maar kan volgen wat u verder op het internet doet, welke zoektermen u gebruikt en welke sites u aanklikt. Hiermee bouwen ze een profiel van iemand op. Zo kunnen zij gerichte advertenties aanbieden aan elk profiel.

Een tijdje geleden heeft Double Click aangekondigd dit te zullen koppelen aan naam en adres en deze informatie zou te koop worden aangeboden. Dit is regelrechte spionage op iemands computer. Van dit laatste heeft Double Click nu afgezien, maar het is de vraag hoelang. De combinatie met Google, die ook veel persoonlijke diensten aanbiedt, zou het gevaar voor privacy-schending kunnen vergroten. Tot zover ben ik het eens met Herman Stil.

Wat moet er gebeuren?

Allereerst ligt er een taak voor de overheid om op te treden en te reguleren. In Noorwegen zijn al websites die gebruik maken van bepaalde third party cookies verboden. Europa heeft hierin al strengere privacy bepalingen dan bijvoorbeeld Amerika. Maar ook daar wordt de roep om bescherming tegen dit soort praktijken groter.

Nu heeft Nelie Smit- Kroes toestemming gegeven voor de aankoop van Double Click door Google. U zult zich afvragen waarom de toestemming is gegeven als er zulke belangen voor de burgers meespelen.

Ze kon de overname niet verbieden. Zij gaat over kartelvorming en niet over privacy. Om te voorkomen dat de privacy van burgers in het gevaar komt moeten en dus strengere regels worden opgesteld en gehandhaafd.