Privacy Instellingen
Cookies:
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Schrijven is een vak. Niet iedereen die een taal spreekt, kan een goede tekst schrijven. Als u uw website echt serieus neemt laat u uw teksten door een ervaren webschrijver schrijven. Mocht dit niet kunnen is het aan te raden om in ieder geval te zorgen dat degene die de teksten voor u schrijft een goede training webschrijven volgt. Dit zorgt voor leesbare schermteksten en bezoekers die blijer zijn.

Een goede webtekst is allereerst bedoeld voor de bezoeker van uw website. Deze moet alle informatie kunnen vinden die hij of zij nodig heeft. En deze informatie moet op een heldere en correcte manier aangeboden worden.

Meer dan brochuretekst

Nog steeds zetten veel bedrijven hun brochureteksten op de website. Waarom is dit niet zo handig? Lezen van het scherm is lastiger dan lezen van papier. Met de huidige nieuwe schermen is dat wel een stuk verbeterd ten opzichte van een aantal jaren geleden, maar drukwerk en internet blijven verschillende media die verschillend benaderd moeten worden.

Scannend lezen

Veel mensen scannen de teksten op het scherm voordat zij beslissen of de tekst het waard is om geheel gelezen te worden. Dit is altijd een persoonlijke keuze van de bezoeker van uw website, van zijn of haar interessesfeer en of de informatie belangrijk genoeg is voor deze bezoeker op dit moment.

Lengte van een tekst

Hoe lang mag nu een webtekst zijn? Het antwoord is niet eenduidig. De tekst moet precies lang genoeg zijn om de informatie goed weer te geven. Te weinig informatie geven, omdat de tekst anders te lang wordt of omdat u zo de bezoeker wilt dwingen contact met u op te nemen is geen goede insteek. Op het internet is de gezochte informatie slechts enkele muiskliks verwijderd en een ontevreden bezoeker zal dan ook verder gaan zoeken.

Teveel informatie geven kan ook een probleem zijn. Op het moment dat iemand nog in een oriënterende fase zit, heeft het geen zin om allerlei uitgebreide onderhoudstips te geven. Deze informatie is pas in een later stadium relevant.

Indeling

Een webtekst van de juiste lengte moet ook goed worden ingedeeld. Gebruik van tussenkopjes, alinea’s, witregels, opsommingen versterken het beeld van een webtekst. Dit verhoogd de leesbaarheid vanaf het scherm.

Welke informatie moet er op uw website?

Omdat u alle ins en outs van uw bedrijf of uw product kent bestaat het gevaar dat u daardoor te weinig informatie geeft. Al snel denkt u dat informatie die voor u gesneden koek is, ook bij de bezoekers bekend is. Probeer u, bij het schrijven van een webtekst, te verplaatsen in een potentiële klant en probeer hem of haar te vertellen waar uw product of dienst over gaat.

Vertellen

Veel mensen kunnen erg goed vertellen over hun vakgebied, maar hebben er moeite mee om het op te schrijven. Beeldt u zich dan in dat u uw informatie aan een fictief persoon geeft. Vaak helpt dit al om betere teksten te schrijven. Webtaal is een soort formele spreektaal. Zeker geen formele schrijftaal. Vermijdt zoveel mogelijk oubollig taalgebruik.

Webredacteur

Als u op zoek gaat naar een webredacteur die voor u de teksten schrijft, vraag dan naar zijn of haar ervaring met het zoekmachine vriendelijk schrijven van websteksten.