Privacy Instellingen
Cookies:
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Voor de meeste marketeers is het geen geheim dat het benaderen van alle klanten met exact dezelfde boodschap niet echt zinvol is. Bij email nieuwsbrieven blijkt bijvoorbeeld, dat de belangrijkste reden waarom mensen deze opzeggen ( opt-out) is, dat de inhoud niet relevant is voor de lezer.

Toch blijkt het nog steeds veel marketeers dezelfde emailboodschap sturen naar al hun klanten.

Door uw boodschappen/ mededelingen enz. per klantsegment aan te bieden zorgt u echter voor een betere conversie en een langere client life value. Klanten krijgen relevante informatie en zullen daardoor minder snel afhaken.

Daarnaast meten veel bedrijven de dagelijkse zaken als bezoekersaantallen, gemiddelde omzet enz. Door het klantgedrag in segmenten te gaan meten, krijgt u meer inzicht in de behoeftes van uw klanten en welke klantsegmenten u wel en welke u juist niet goed bediend.

Gemiddelde tijd op de website; gemiddeld aantal pageviews; gemiddelde omzet per bezoek lijken u misschien in eerste instantie nuttige informatie, maar eigenlijk geven deze algemene waarden u veel te weinig inzicht.

Alleen als u het klantgedrag van (micro)segmenten van uw klanten begrijpt, krijgt u de juiste specifieke inzichten waarmee u aan de slag kunt.

Inzicht in klantgedrag

segmenteringOm meer inzicht in het klantgedrag te krijgen, moet u daarom ook niet beginnen bij de analyse data, maar is het beter om eerst te gaan kijken naar die klant en de juiste vragen te stellen.

Waarom koopt een klant een bepaald product? Waar is de klant eigenlijk naar op zoek? Door te beginnen met het stellen van de juiste vragen voorkomt u dat u zinloze data genereerd voor segmenten, en daarmee tijd en geld verspild. Data geeft alleen inzicht als u deze in de juiste context plaatst.

Het is steeds gemakkelijker om groepen klanten te segmenteren op basis van data uit uw webanalyse tool, uw CRM enz. Zo kunt u bijvoorbeeld segmenten creëren van groepen bezoekers die dezelfde producten gekocht hebben, dezelfde kanalen hebben gebruikt of dezelfde productvoorkeuren hebben. Zo bent u niet alleen maar bezig met de groep die de meeste ROI oplevert, maar krijgt u een completer beeld van alle klanten.
Stel u heeft een cluster (segment) van mensen die een product X hebben gekocht. Dit segment hoeft niet meteen ook hetzelfde segment te zijn als het segment ” beste klanten”.
Als er in zo’n groep voldoende mensen aanwezig zijn kunt u bekijken of hier specifieke marketing acties gebruikt kunnen worden om deze klanten op aanvullende producten te wijzen. Waarin verschillen de mensen in dit segment? en waarom?

Voorbeeld:
Een segment van een webshop bestaat uit klanten die jurk A hebben gekocht voor 49,50. Door in te zoomen op dit segment bleek dat 40% van de klanten die deze jurk gekocht hadden eerst naar jurk B ( 99,50) hebben gekeken. Als we vervolgens verder nog inzoomen zien we dat de maat van jurk die dit segment ( van jurk A) besteld heeft al binnen twee dagen was uitverkocht. Dit is interessante informatie. Binnen dit segment zijn er dus bezoekers die eigenlijk een duurdere jurk hadden willen kopen, maar dit is niet gelukt omdat de juiste maat niet meer leverbaar was.

Segmentatie in de bedrijfscultuur

Segmentatie is meestal een tijdsgebonden aangelegenheid. Als er in de organisatie meer en meer met segmenten gewerkt gaat worden is het wel belangrijk dat deze segmenten up-to-dat blijven. Segmenten kunnen in de loop van de tijd veranderen, omdat het gedrag of het profiel van mensen verandert. Ook bedrijfsprocessen veranderen. Bij met het werken met segmenten moeten de verschillende bedrijfsonderdelen gemakkelijk toegang moet hebben tot deze data en hiernaar kunnen handelen.

Om niet te verdrinken in data moet er allereerst nagedacht worden over de vragen waarop u als bedrijf een antwoord wilt. Vervolgens kunt  u gaan kijken hoe u de benodigde data  verzameld en hoe u uw segmenten indeelt. Op deze manier houdt u meer grip op de data. Alleen het verzamelen van data en pas enkele weken daarna weten wat er gebeurt, betekent voor bedrijven die snel moeten reageren op de markt een verlies van momentum. Op het moment dat u zou moeten reageren bent u zich nog niet eens bewust van de situatie. Deze bedrijven bieden ruimte aan concurrenten die wel sneller kunnen anticiperen.

Segment analyses  vragen meer van uw web analist. Zij staan los van de dagelijkse business rapporten en analyse. Het vergt inzet, tijd en geld. Maar daar staat tegenover dat u strategisch voordeel kunt behalen op uw concurrenten en het feit dat u weet wat uw klanten beweegt, zorgt voor een groter begrip van deze klant binnen uw organisatie. En hierdoor kunt u beter inspelen op de behoefte van deze klant.