Privacy Instellingen
Cookies:
Om deze website te verbeteren maken we gebruik van (anonieme) cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie
Privacy Instellingen

Een dubbele algoritme update in april heeft voor nogal wat websites gevolgen gehad in hun ranking. Mat Cutts had al aangekondigd dat Google hogere kwaliteit van websites meer zou gaan waarderen. Allereerst is midden april een Panda 3.5 update uitgerold. Een week erna lanceerde Google opnieuw een nieuwe update. Deze update werd in eerste instantie aangekondigd als anti-spam update, maar kreeg alsnog de naam: Pinguïn.

Is uw website geraakt?

In de webmastertools van Google is niet altijd goed te zien of een website al dan niet geraakt is door de effecten van een algoritmewijziging. Maar misschien heeft u in het verleden hier al wel meldingen gehad waarin links naar uw website als spam werden aangemerkt.
Wilt u weten of uw website last heeft gehad van de Panda of Pinguïn update? Kijk dan in uw Analytics tool en vergelijk de resultaten op organische zoekresultaten voor en na 19 april (Panda 3.5) en rond 24 april ( Pinguïn).

Zijn de resultaten veranderd? Als uw resultaten plots flink gedaald zijn is de kans groot dat een van deze updates hier de oorzaak van is. Sommige sites zullen echter hiervan profiteren en een stijging te zien krijgen.

Panda 3.5

Met alle Panda updates in het afgelopen jaar heeft Google een vuist willen maken tegen over-optimalisatie van websites. In feite zijn de verschillende Panda updates een filter waarmee Google beoordeelt of uw website kwalitatieve content bevat die door bezoekers gewaardeerd wordt. Amit Singhal van Google schrijft in zijn blog over de Panda Update hoe bedrijven hun websites kunnen verbeteren.

In het kort komt het erop neer dat website van goede kwaliteit moet zijn en dat deze moet bijdragen aan een goede gebruikerservaring. Door het stellen van 23 vragen kunt u zelf beoordelen of verbetering nodig is.

Pinquin

pinguinAls uw website in de ranking gedaald is door deze update, is uw site door het nieuwe Google filter als spammy * beoordeeld. Verbeteren van uw pagina’s is dan de eerste stap die u moet doen. Keywordstuffing (overmatig keyword gebruik in de teksten), kunstmatige/ verdachte linkbuildingtechnieken moeten eerst verwijderd worden. Maak uw pagina’s aantrekkelijk voor de gebruiker.

Heroverweging

In het verleden was het mogelijk om uw site opnieuw via de Google webmastercentral ter heroverweging aan te bieden. Dat is nu niet mogelijk.

Om te herstellen van een flinke daling in de zoekresultaten als gevolg van de Pinquin update is het enige dat u kunt doen is zorgen voor goede content zonder spammy effecten. Bij een volgende filtering zal uw website dan weer hoger scoren.

Wel heeft Google de mogelijkheid geboden om te reageren op de Pinquin Update . Als u denkt dat uw website onterecht getroffen is, kunt u dat kenbaar maken. Het is echter wel goed om hier geen hooggespannen verwachtingen van te hebben. Hier kunt u het formulier vinden.

 

*Met spamming bedoelt Google hier keywordstuffing ( het overmatig gebruik van zoektermen in de teksten), cloaking, linkfarming enz. ( zie google.nl/webmasters/tools  )