Exporteren in 2024

Een Gids voor Nederlandse MKB-bedrijven

Exporteren in 2024

Een Gids voor Nederlandse MKB-bedrijven

In een steeds meer geglobaliseerde wereld staan Nederlandse MKB-bedrijven voor de uitdaging om nieuwe markten te identificeren en te betreden. Het is een complexe beslissing waarbij rekening moet worden gehouden met verschillende economische, geopolitieke en zakelijke factoren. In dit artikel probeer ik een omvattend overzicht te bieden van potentiële focuslanden en andere overwegingen die van belang zijn bij het kiezen van een exportmarkt.

Focuslanden voor Export in 2024

Interne EU-markt

 1. Duitsland: Dichtbij, sterke economie en gedeelde EU-voordelen maken Duitsland een voor de hand liggende keuze.
 2. Frankrijk: Ook een sterke EU-economie en toegankelijk voor Nederlandse bedrijven.
 3. Scandinavische landen: Sterke economieën en een focus op duurzaamheid kunnen goede kansen bieden.
 4. Polen: Heeft een van de snelst groeiende economieën in de EU. Hierdoor is het land interessant voor Nederlandse bedrijven. Sectoren als technologie, hernieuwbare energie en agri-food zijn sterk in opkomst.
 5. Tsjechië: stabiele economie met sterke industriële sector. Groeiende nadruk op technologie en innovatie.

Buiten de EU

 1. Verenigde Staten: Met een nieuwe president in 2024 kunnen er beleidswijzigingen komen, maar de VS blijft een grote en robuuste markt waar altijd kansen liggen.
 2. Verenigd Koninkrijk: De handelsvoorwaarden zijn sinds de Brexit minder gunstig, maar het VK blijft een aanzienlijke handelspartner.
 3. Canada: Dit land is politiek stabiel en heeft een handelsovereenkomst (CETA) met de EU.
 4. Australië en Nieuw-Zeeland: Beide landen zijn politiek stabiel en hebben groeiende economieën.
 5. Japan: Dankzij de EU-Japan economische partnerschapsovereenkomst is Japan een steeds toegankelijkere markt.
 6. India: Ondanks enkele regelgevende uitdagingen is India’s grote en groeiende markt aantrekkelijk.

Opkomende Markten en Risicovolle Gebieden

 1. Zuidoost-Azië: Landen als Vietnam en Indonesië tonen sterke economische groei. Vietnam heeft een sterk groeiende industrialisatie en op komende middenklasse.
 2. Afrikaanse landen: Landen als Nigeria en Zuid-Afrika bieden kansen maar komen met politieke risico’s.
 3. Latijns-Amerika: Landen als Brazilië en Mexico hebben potentie, maar er zijn ook aanzienlijke politieke en economische risico’s. Chili is stabiel en groeiend en biedt met name kansen in de agro-food sector,

Aanvullende Overwegingen

Naast het kiezen van een focusland zijn er andere belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

Culturele Verschillen: Begrip van lokale zakelijke etiquette kan essentieel zijn.

Logistiek en Distributie: Kosten en efficiëntie van transport kunnen een rol spelen.

Regelgeving en Compliance: Invoerbeperkingen, tarieven en lokale wetten zijn cruciaal.

Taal: Lokalisatie biedt voordelen.

Technologische Infrastructuur: Dit kan invloed hebben op betalingen en online zakendoen.

Valutarisico’s: Valutaschommelingen kunnen winstmarges beïnvloeden.

Belangrijke Thema’s bij Export in 2024

Bij de keuze voor een exportland spelen ook andere thema’s een belangrijke rol, Exporteren is immers meer dan alleen het verplaatsen van goederen en diensten over grenzen; het is in hoge mate beïnvloed door wereldwijde trends en thema’s. Hier zijn enkele belangrijke thema’s naast duurzaamheid, klimaat en energie:

Digitale Transformatie: Technologie en digitale platforms worden steeds belangrijker voor het bereiken van klanten en beheer van toeleveringsketens. Bij export moeten bedrijven mogelijk hun digitale aanwezigheid uitbreiden om toegang te krijgen tot nieuwe markten. Maar ook aanpassen aan andere digitale systemen in productieketens enz.

Geopolitieke Spanningen: Geopolitieke ontwikkelingen kunnen handelsrelaties snel veranderen. Het vermogen om zich snel aan te passen aan nieuwe handelsregels en -regelgeving is van cruciaal belang.

Sociale Verantwoordelijkheid: Ethische aspecten en sociaal verantwoord ondernemen kunnen een concurrentievoordeel bieden op de wereldmarkt.Consumenten en bedrijven kijken steeds vaker naar de ethische aspecten van de producten en diensten die ze kopen. Het opbouwen van een merk dat sociaal verantwoordelijk is, kan een concurrentievoordeel bieden.Certificeringen en keurmerken kunnen een verschil maken in hoe producten worden ontvangen in het buitenland.

Gezondheid en Veiligheid: Mede door de nasleep van de COVID-19-pandemie wordt gezondheid en veiligheid een steeds prominenter thema. Dit kan betrekking hebben op de veiligheid van producten, maar ook op de arbeidsomstandigheden in de productie. Exporteurs in voedsel, geneesmiddelen of andere gevoelige sectoren zullen moeten voldoen aan strikte internationale normen.

Grondstoffen en Toeleveringsketens: Met toenemende bewustwording van het belang van duurzame toeleveringsketens kunnen bedrijven die transparant zijn over hun gebruik van grondstoffen een voordeel behalen. Transparantie in de toeleveringsketen kan vereist zijn, vooral in Europese markten die streven naar meer duurzaamheid.

Lokalisatie vs Globalisatie: Hoewel de wereld steeds meer geglobaliseerd raakt, is er ook een trend richting lokalisatie — het aanpassen van producten en diensten aan lokale markten en culturen. Een gedetailleerd begrip van de lokale markt kan de effectiviteit van een exportstrategie verhogen.

Door deze thema’s te integreren in je exportstrategie, kun je beter voorbereid zijn op de uitdagingen en kansen die 2024 met zich meebrengt.

Conclusie

Het kiezen van een exportmarkt is een complexe onderneming die een veelvoud aan overwegingen vereist. Naast economische factoren spelen ook geopolitieke stabiliteit, het gemak van zakendoen, en de bestaande handelsrelaties een rol. Door al deze aspecten in acht te nemen, kunnen Nederlandse MKB-bedrijven een weloverwogen keuze maken en bijdragen aan een succesvolle exportstrategie.

De EU blijft een essentiële markt, met landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland die zowel sterk als stabiel zijn. Landen zoals Polen en Tsjechië tonen positieve economische trends. Buiten de EU zijn er opkomende markten zoals Vietnam en Chili, die ook interessant kunnen zijn voor Nederlandse bedrijven.

Ik raad aan om voor je een definitieve beslissing neemt ook met NBSO’s of exportexperts uit een het exportland van jouw voorkeur te gaan praten. Zij kennen alle ins-en-outs en zijn op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Is je online marketing export-proof?

Benieuwd naar de exportbestendigheid van jouw online marketing? Neem contact met mij op voor een assessment of vrijblijvend gesprek. Ik help je graag verder!