Export naar Duitsland

Succesvol de Duitse Markt op

Zakendoen in Duitsland, veel ondernemers die willen beginnen met export, denken dat dat een makkelijk land is om te starten. Als Nederlandse ondernemers staan we immers dicht bij de Duitse markt. Het is waar, Duitsland is een land dat bol staat van mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven maar laten we de uitdagingen niet onderschatten.

Een entree op de Duitse markt vereist meer dan alleen een vertaling van je website of een aanpassing van je product. Het vereist een diepgaand begrip van de culturele en zakelijke nuances die de Duitse markt uniek maken.

Whitepaper als leidraad

In dit whitepaper hoop ik Nederlandse (tech-)ondernemers te voorzien van de inzichten die nodig zijn om niet alleen te overleven, maar ook te bloeien in deze uitdagende, maar interessante markt.

Ik woon op de Nederlands-Duitse grens en ervaar de cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland bijna dagelijks. Deze verschillen spelen een cruciale rol voor Nederlandse (technologie)bedrijven die klanten in Duitsland willen bereiken. Ik hoor nogal eens dat een samenwerking toch niet zo is gelopen als vooraf werd verwacht. Vaak liggen de oorzaken dan op het culturele- en communicatievlak. Door hier bewust van te zijn, kun je veel misverstanden voorkomen.

Aanpassen

Waarom is het belangrijk om je aan de passen aan culturele verschillen?  Culturele zakelijke verschillen, vooral in communicatie en werkmethoden, kunnen lastig zijn. De typisch Duitse directheid en het sterke planningsvermogen ontmoeten immers de Nederlandse creativiteit, flexibiliteit en procesgerichtheid. Deze botsing van verschillende werkculturen biedt zowel kansen als uitdagingen. Duitse precisie en structuur, gecombineerd met Nederlands aanpassingsvermogen en innovatieve geest, kunnen leiden tot een succesvolle bedrijfsstrategie. Een succesvolle aanpassing maakt daarom optimaal gebruik van de sterke punten van beide culturen.

Effectieve marketing voor de Duitse markt

Een sterke digitale aanwezigheid is essentieel op de Duitse markt, ook al zijn hier de offline beurzen en netwerken nog steeds belangrijk. Een goed ontworpen website die effectief uw technologische prestaties laat zien is net zo belangrijk als het strategisch gebruik van sociale media en nieuwsbrieven om in contact te blijven met potentiële klanten en jouw merk in Duitsland te vestigen. Voor de rest is het cruciaal dat Nederlandse bedrijven het belang van netwerken en persoonlijke relaties in het zakenleven in Duitsland erkennen en deze integreren in hun strategieën.

Expertise van IONMOON:

 

IONMOON ondersteunt een breed scala aan bedrijven bij hun expansie vanuit Nederland naar het buitenland en buitenlandse bedrijven naar Nederland. Mijn jarenlange expertise strekt zich uit over verschillende sectoren, waardoor ik oplossingen op maat kan bieden voor je bedrijf, ongeacht het werkterrein. Van het eerste marktonderzoek tot de implementatie van effectieve digitale marketingstrategieën, bied ik je uitgebreide ondersteuning om je successen op de Duitse markt te vergroten.

Ga ook voor jouw exportsucces

Grijp de kans om de Duitse markt beter te begrijpen en succesvol te bedienen. Ik begeleid je graag op deze digitale reis en open samen met je nieuwe zakelijke horizonten.
IONMOON is je partner voor internationale expansie, die je ondersteunt met cross culturele en digitale expertise, inzichten en strategieën op maat.
Dat doe ik niet alleen. Ik werk samen met een netwerk van specialisten op verschillende andere gebieden die je bij export vaak nodig zult hebben zoals logistiek, juridisch enz.

Whitepaper

 

Alvast meer weten? Download het gratis whitepaper voor meer informatie over de culturele verschillen met de Duitse markt. Het biedt waardevolle informatie en praktisch advies voor je marktentree in Duitsland en voor de groei van je bestaande export.

Is jouw marketing Export-proof?

Ben je benieuwd of jouw online marketing wel exportbestendig is? Neem contact met me op voor een evaluatie of een vrijblijvend gesprek. Ik help je graag verder!