Echte interesse uit het buitenland?

Analytics als onderzoekstool

Steeds meer bedrijven in Deventer e.o. zijn actief met export. Dat is een enorme stimulans voor de regionale economie gebleken. Om dit te stimuleren zijn er de afgelopen drie jaren vouchers uitgegeven door de provincie Overijssel: de E-commerce Scan. De bedrijven die de scan hebben laten uitvoeren zijn daarna bezig geweest met het verbeteren van hun digitale kanalen om beter te communiceren met hun klanten in het buitenland.

Heb ik échte interesse uit het buitenland?

Hoe zie je nu of je interesse hebt uit het buitenland? Hoe weet je nu of daar voor jouw bedrijf kansen liggen? De eenvoudigste manier om te kijken wat er nu gebeurt is om eens te kijken in jouw Google Analytics. Je vindt hier de landen waar mensen vandaan komen.

Je ziet hier een voorbeeld. Het gaat hier om een Nederlandstalige site voor een lokaal evenement. Je verwacht dan geen interesse uit het buitenland. Toch zien we hier een flik aantal landen, waar bezoekers vandaan komen.

Als je dan dieper kijkt zien je dat bezoekers uit Kaapverdië, China, India, Turkije, enz. nog geen 2 seconden blijven en direct weggaan. 100% weigeringspercentage. Dat wijst op robot-gedrag. Als je die niet uitsluit lijkt jouw site veel internationaler dan in werkelijkheid het geval is. Kijk dus even iets dieper voordat je voorbarige conclusies trekt.

Is dit land interessant voor mij om in export te investeren?

 

Maar stel jouw site heb je ook in het Engels en er komt daadwerkelijk verkeer vanuit verschillende landen. Je kunt dan onderzoeken waar meer kansen voor jouw bedrijf liggen.

Op het moment dat je een interessant land ziet, kun je kijken wat bezoekers uit deze landen doen. Maak een filter in de Analytics waarin je alleen het gedrag van mensen uit een bepaald land meet. Alle andere bezoek zie je dan even niet, zodat je alleen gefocust bent op cijfers die betrekking hebben op jouw vraag: is dit land interessant voor mij om in export te investeren?

Kijk dan eens naar een aantal belangrijke pagina’s:

Hier zie je een voorbeeld van een Engelstalige site. Van alle landen hebben we hier Noord Amerika gefilterd. Zowel de homepage als de overzichtspagina van de producten én de contactpagina worden goed bezocht.

Hier liggen waarschijnlijk exportkansen en zou je verder onderzoek kunnen uitvoeren naar verbetering van de marktpositie in Noord Amerika. Misschien heb je al wel contactaanvragen of verkopen. Als je digitale signalen goed staan kun je verder onderzoek doen en kijken waar de mogelijkheden voor jouw bedrijf liggen.

Meer weten over export? Ga eens bij het Deventer Trade Office langs of maak een afspraak met IONMOON.